16.04.2020

ESKİŞEHİR DİNİ İHTİSAS MERKEZİNİN TARİHÇESİ VE TANITIMI

 

Eskişehir Dini İhtisas Merkezimiz, Eğitim hizmetlerini ve faaliyetlerini Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet Akademisi Başkanlığı Hizmet İçi Eğitim ve Rehberlik Daire Başkanlığına bağlı taşra teşkilatı birimi olarak yürütmektedir.

Dini İhtisas Merkezimiz bünyesinde Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından merkez ve taşra teşkilatının muhtelif kademelerinde çalışan personele yönelik olarak planlanan çeşitli hizmet içi eğitim kursları ve seminerleri düzenlenmektedir.

Dini İhtisas Merkezimizde düzenlenen faaliyetlerin amacı, hizmet içi eğitim kurslarımız vasıtasıyla başkanlığımız personelinin çeşitli kademelerde yürüttüğü görevlerinde yeterliliklerine katkıda bulunmak, görevde verimliliklerini artırmak, yeni görevlere intibaklarını sağlamak ve onları daha üst göreve hazırlamak, güncel gelişmeler ve meseleler hakkında personelimizi bilgilendirmek ve kendilerinden beklenen hizmetin en iyi şekilde yerine getirmeleri konusunda kendilerine yardımcı olmaktır.

Eskişehir Dini İhtisas Merkezi, Diyanet İşleri Başkanlığının Eskişehir’de Eğitim Merkezi yapılması için vermiş olduğu talimat üzerine, Eskişehir İl Müftülüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Odunpazarı ilçesi Göztepe Mahallesi, 19028 ada, 1 parsel üzerinde bulunan 5015,55 m2 arsanın Eğitim Merkezi yapılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmesiyle başlamıştır. İnşaat yapımı için Türkiye Diyanet Vakfı Eskişehir Şubesince, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğünden 16.07.2012 tarihinde harcama yetkisi alınmış ve inşaat projelendirilmiştir. Proje müellifi Mimar M. Zahit BAYRAK’tır. İnşaatın yapım ruhsatı Odunpazarı Belediyesinden 30.12.2014 tarihinde alınmış ve müteakiben temel atılmıştır.

Dini İhtisas Merkezinin inşaatı 25.01.2017 tarihinden itibaren il Müftüsü ve TDV Eskişehir Şube Başkanı Bekir GEREK başkanlığında TDV Eskişehir Şubesi yönetim kurulu tarafından yürütülmeye devam edilmiştir. Bu tarihten sonra Eğitim Merkezinin projesi yeniden gözden geçirilmiş. Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile yapılan istişareler ve farklı Eğitim Merkezlerinin ziyareti sonucunda iç ve dış mimarisinde ve projelerinde gerekli değişiklikler yapılmış, çevre düzenlemesi projelendirilmiş ve Cami projesi ilave edilmiştir.

İnşaat, Eskişehir genelinde Camilerden aylık düzenli toplanan yardımlar ile Eskişehir dışından bazı illere bağlı Camilerden toplanan yardımlar ve hayırsever vatandaşlarımızın bağışlarıyla yapılmıştır. Çevre düzenlemesinin önemli kısmı ile bazı inşaat kısımları ise Diyanet işleri Bakanlığı tarafından gönderilen ödenekle yaptırılmıştır. Yine tefrişatı Diyanet işleri Başkanlığı tarafından gönderilen ödenekle yapılmıştır. Eğitim Merkezinin Camii ise, hayır sahibi H. Hüseyin ELCİK tarafından yaptırılmıştır. Eğitim Merkezinin toplam inşaat alanı Cami dahil 7.488,63 m2’ dir. Eğitim Merkezi binalarının yapı kullanım izni 10.12.2020 tarihinde alınmıştır. Eğitim Merkezinin İnşaatı, Çevre düzenlemesi, Cami inşaatı ve tefrişatı dahil ruhsatlandırma tarihi itibari ile toplam 17 Milyon TL’ye tamamlanmıştır.

Eskişehir Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Diyanet işleri Başkanlığının 09.09.2019 Tarih ve E.508562 sayılı onayı ile İl Müftülüğü binasında kurulmuştur. Eğitim Merkezi Müdürlüğüne tedviren Başkanlık Makamının 10.10.2019 tarih ve E. 632000 saylı onayı ile il Müftüsü Bekir GEREK görevlendirilmiştir. Hizmet binasına Valiliğin 17.12.2020 tarih ve E.891590 saylı olur ile taşınmıştır. Diyanet Akademisinin 24.03.2022 tarihinde kurulması ile, Eskişehir Eğitim Merkezi Eskişehir Dini İhtisas Merkezi olarak değiştirilmiştir.
Dini İhtisas Merkezimiz Göztepe Mahallesi Ertaylan Sokak No:12 adresinde yer almaktadır.

Eskişehir Dini İhtisas Merkezi ; 5 bölümden ve çevre düzenlemesinden oluşmaktadır. Bunlar;

          1) Eğitim ve İdare Bölümü,

2) Pansiyon ve Yemekhane Bölümü,

3) Konferans Salonu ve Seminer Salonu, Fuayene alanı,

4) Camii

5) Çevre düzenlemesinde bulunan 2 adet spor sahası ve kamelyalar bulunmaktadır.

1. EĞİTİM VE İDARE BÖLÜMÜNDE;

1.Müdür Makam odası ve Sekreter

2.4 adet Eğitim Görevlileri odası (9 kişilik)

3.3 adet Memur odası

4.1 adet Tekniker, Teknisyen odası ve Şoför odası

5.Eğitim Görevlileri Toplantı salonu

6.Kütüphane ve Çalıştay odası (28 kişilik)

7.10 adet sınıf (154 kişilik)

8.1 adet Musiki odası

9.Hizmetli odası

10.Enerji odası ve Arşiv odası

11.Kantin ve oturma salonu (100 kişilik)

12.Danışma ve Lobi

13.Kapalı otopark (20 araç) bulunmaktadır.

2. PANSİYON BÖLÜMÜNDE;

1.Toplam 112 kişi yatak kapasiteli 52 oda (44 adet ikişer ve 8 adet 3 kişilik )

2.Yemek salonu (154 kişilik)

3.Mutfak

4.Soğuk hava deposu

5.Kiler

6.Çamaşırhane ve Ütü odası

7.Revir

8.3 adet Kat ofis odası

9.Lobi

10.Sığınak ve kapalı spor alanı bulunmaktadır.

3. KONFERANS, SEMİNER SALONU ve FUAYENE ALANI;

1.Konferans salonu (315 kişilik)

2.Seminer salonu (128 kişilik)

3.Fuayene alanı (100 kişilik) bulunmaktadır.

4. CAMİ;

1.Ana mekân, mahfel ve bodrum kattan oluşan 250 kişilik camii

2.Erkek ve kadınlar için şadırvan

3.Erkek, Kadın ve Engelliler için WC bulunmaktadır.

5. ÇEVRE DÜZENLENMESİNDE;

1.Halı saha

2.Basketbol / Voleybol sahası

3.Kamelyalar ve oturma alanları

4.Açık otopark (15 araç) bulunmaktadır.